Dnešné moderné voňavé zmesi sušených lístkov a kvetov aké poznáme z obchodov už nemajú veľa spoločného s tradičnými metódami, ktoré sa častokrát dedili z generácie na generáciu a ich zloženie bývalo tajomstvom.
Ja sama som jednu z metód vyskúšala pred pár rokmi a musím podotknúť, že zmes bezo zmeny ešte stále úžasne vonia uschovaná v uzavretej nádobe. Vždy vyberiem iba malé množstvo podľa potreby, vložím do keramickej, perforovanej nádobky a hneď sa mi dom prevonia nenapodobiteľnou vôňou ruží.

vánoce
 
Vlhká vonná zmes podľa receptu z 19. storočia
Podľa tradičných návodov sa zmes vyrábala zo silno aromatických lupeňov ruže damascénskej a ruže stolistej.
•  ružové lupene vrstvíme s nejódovanou morskou soľou (spolovice hrubou, spolovice jemnou) v pomere 1 pohár soli na 3 poháre lupeňov do skleneného pohára
•  pohár odložíme na suché, tmavé a vzdušné miesto na 10 dní kým zmes nestuhne.
•  ak sa pení tak zmes pomiešame a necháme stáť ďalších 10 dní
•  stuhnuté lupene narežeme na kúsky, pomiešame s vybranými prísadami a odložíme na 6 týždňov do vzduchotesne uzavretej nádoby aby „vykvasili“
•  pridáme ďalšie suché kvety, trošku silice a znova uzavrieme na 2 týždne do nádoby aby sa vône celkom premiešali
•  preložíme do dekoratívnej nepriesvitnej nádoby s vekom a v čase keď ju nepoužívame ju zakaždým uzavrieme.

sušené růže
 
 
Tradičná viktoriánska zmes z ruže a korenín
4 poháre „vykvasených“ ružových lupeňov
15 ml drveného bobkového listu
15 ml roztlčenej pomarančovej kôry
½ pohára pomletého kosatcového korienka (stabilizátor vône)
30 ml pomletého muškátového kvetu
30 ml mletého nového korenia
15 ml mletých klinčekov
1 postrúhaný muškátový oriešok
1 drievko škorice cejlónskej
1 pohár suchých ružových púčikov

sušené bylinky

Všetky ingrediencie zľahka premiešame, uložíme do uzatvárateľnej nádobky na niekoľko dní aby sa vône prepojili. Potom zmes vložíme do perforovanej keramickej alebo sklenenej misky a umiestnime blízko zdroja tepla. Jeho pôsobením sa uvoľní jemná a decentná aróma zmesi. 

Voňavý dom alebo byt? Staré anglické receptúry vám prezradia ako na to
5 (100%)1

Related Posts

Pestujte chren! Dajte si však pozor, aby vám po čase nezabral celú záhradu.

Šetrite prírodu- nekupujte rašelinu

Nedocenené chryzantémy (návod ako ich vypestovať doma)

Máte nervy na prerábanie?

Jeseň v záhrade

Osvetlenie a nábytok do domu a záhrady