Dnešné moderné voňavé zmesi sušených lístkov a kvetov aké poznáme z obchodov už nemajú veľa spoločného s tradičnými metódami, ktoré sa častokrát dedili z generácie na generáciu a ich zloženie bývalo tajomstvom.
Ja sama som jednu z metód vyskúšala pred pár rokmi a musím podotknúť, že zmes bezo zmeny ešte stále úžasne vonia uschovaná v uzavretej nádobe. Vždy vyberiem iba malé množstvo podľa potreby, vložím do keramickej, perforovanej nádobky a hneď sa mi dom prevonia nenapodobiteľnou vôňou ruží.

vánoce
 
Vlhká vonná zmes podľa receptu z 19. storočia
Podľa tradičných návodov sa zmes vyrábala zo silno aromatických lupeňov ruže damascénskej a ruže stolistej.
•  ružové lupene vrstvíme s nejódovanou morskou soľou (spolovice hrubou, spolovice jemnou) v pomere 1 pohár soli na 3 poháre lupeňov do skleneného pohára
•  pohár odložíme na suché, tmavé a vzdušné miesto na 10 dní kým zmes nestuhne.
•  ak sa pení tak zmes pomiešame a necháme stáť ďalších 10 dní
•  stuhnuté lupene narežeme na kúsky, pomiešame s vybranými prísadami a odložíme na 6 týždňov do vzduchotesne uzavretej nádoby aby „vykvasili“
•  pridáme ďalšie suché kvety, trošku silice a znova uzavrieme na 2 týždne do nádoby aby sa vône celkom premiešali
•  preložíme do dekoratívnej nepriesvitnej nádoby s vekom a v čase keď ju nepoužívame ju zakaždým uzavrieme.

sušené růže
 
 
Tradičná viktoriánska zmes z ruže a korenín
4 poháre „vykvasených“ ružových lupeňov
15 ml drveného bobkového listu
15 ml roztlčenej pomarančovej kôry
½ pohára pomletého kosatcového korienka (stabilizátor vône)
30 ml pomletého muškátového kvetu
30 ml mletého nového korenia
15 ml mletých klinčekov
1 postrúhaný muškátový oriešok
1 drievko škorice cejlónskej
1 pohár suchých ružových púčikov

sušené bylinky

Všetky ingrediencie zľahka premiešame, uložíme do uzatvárateľnej nádobky na niekoľko dní aby sa vône prepojili. Potom zmes vložíme do perforovanej keramickej alebo sklenenej misky a umiestnime blízko zdroja tepla. Jeho pôsobením sa uvoľní jemná a decentná aróma zmesi. 

Voňavý dom alebo byt? Staré anglické receptúry vám prezradia ako na to
Ohodnoťte příspěvek

Related Posts

Pestujte chren! Dajte si však pozor, aby vám po čase nezabral celú záhradu.

Šetrite prírodu- nekupujte rašelinu

Nedocenené chryzantémy (návod ako ich vypestovať doma)

Máte nervy na prerábanie?

Jeseň v záhrade

Osvetlenie a nábytok do domu a záhrady